Skip to main content

Blog

Phishing mails: het verdoken gevaar in je inbox

By News No Comments

We moeten het dringend hebben over phishing, een term die steeds vaker opduikt in gesprekken over online veiligheid. Maar wat betekent het precies? En waarom zouden we ons er druk om maken?

Of je nu een doorwinterde IT-expert bent of iemand die af en toe e-mails controleert, phishing is een dreiging die ons allemaal op elk moment kan treffen.

Hoog tijd dat we eens inzoomen op dit fenomeen dat helaas nog steeds aan populariteit aan het winnen is.

Phishing?

Laten we beginnen bij het begin.

Phishing is een vorm van cybercriminaliteit waarbij aanvallers zich voordoen als betrouwbare entiteiten om gevoelige informatie van nietsvermoedende slachtoffers te stelen. Dit gebeurt vaak via e-mail, hoewel het ook kan voorkomen via sms’jes, sociale media, QR codes of zelfs telefoongesprekken.

Ze kunnen bijgevolg deze verkregen gevoelige informatie op een heel aantal manieren misbruiken (zie verder in deze blog).

Duidelijk iets dat je wil vermijden, dus.

Hoe herken je phishing mails?

Je kent ze wel: mails in je inbox van een verdacht emailadres, in een vreemde taal of met een inhoud waar je niet aan uit kan. Dit soort mails zijn regelmatig pogingen tot phishing, maar ze zijn niet allemaal even herkenbaar: phishing mails worden steeds realistischer.

Phishing-mails leren herkennen is dus een cruciale skill om jezelf te beschermen tegen online bedreigingen. Hier zijn enkele veelvoorkomende aanwijzingen die kunnen duiden op een phishing-poging:

1. Onverwachte bijlagen of links: Wees voorzichtig met het openen van bijlagen of het klikken op links in e-mails, vooral als ze afkomstig zijn van onbekende afzenders.
2. Dringende verzoeken om actie: Phishing-e-mails bevatten vaak verzoeken om onmiddellijke actie, zoals het bijwerken van accountinformatie of het verifiëren van gegevens. Wees sceptisch tegenover dergelijke verzoeken, vooral als ze afkomstig zijn van personen of bedrijven waar je geen directe interactie mee hebt gehad.
3. Spelfouten en grammaticale fouten: Let op spelfouten en grammaticale fouten in de tekst van de e-mail. Betrouwbare organisaties besteden over het algemeen veel aandacht aan de kwaliteit van hun communicatie.
4. Ongebruikelijke afzenderadressen: Controleer het e-mailadres van de afzender zorgvuldig. Phishing-e-mails kunnen er legitiem uitzien, maar het afzenderadres kan subtiel verschillen van het echte adres van de organisatie. Een hoofdletter ‘i’ is bijvoorbeeld niet zo gemakkelijk te onderscheiden van een kleine ‘L’.

 

Geef nooit gevoelige data mee tenzij je de afzender 100% vertrouwt.

Hou deze aandachtspunten te allen tijde in de gaten en rapporteer de email als je vermoed dat deze niet legitiem is.

Hoe report je een phishing mail?

Op de PC

In Outlook: klik rechts op de verdachte email en vervolgens op ‘Report’ -> ‘Report phishing’. Hou er rekening mee dat er alternatieve opties zijn afhankelijk van welke versie van Outlook je gebruikt.

In Gmail: selecteer de email(s) die je wil rapporteren en klik vervolgens simpelweg op het uitroepteken icoontje links bovenaan je inbox:

Op de smartphone (Android en iOS)

In Outlook: selecteer de mail die je wil rapporteren door erop te tikken en even ingedrukt te houden en tik op de 3 puntjes rechtsboven. Tik vervolgens ‘Report junk’. Als je een iPhone hebt, moet je mogelijk de email open klikken om de 3 puntjes te zien.

In Gmail: selecteer de mail die je wil rapporteren door erop te tikken en even ingedrukt te houden en tik op de 3 puntjes rechtsboven. Tik vervolgens ‘Report spam’.

Waarom zijn phishing mails überhaupt gevaarlijk?

Phishing-mails lijken op het eerste zicht vrij onschuldig, omdat er zelden meteen iets zichtbaar fout loopt wanneer je in de val trapt. Maar de risico’s zijn wel degelijk heel groot.

Daarnaast vormen ze niet alleen een ernstige bedreiging voor individuen, maar ook voor hele organisaties. Één werknemer kan een hele organisatie in gevaar brengen door zich te laten vangen door een phishing aanval.

Hier zijn enkele redenen waarom deze aanvallen zo gevaarlijk zijn:

 

  • Gegevensdiefstal: als je slachtoffer wordt van phishing, kunnen aanvallers toegang krijgen tot je persoonlijke gegevens, zoals inloggegevens, bankrekeningnummers en creditcardinformatie. We hoeven hier verder geen tekening bij te maken…
  • Identiteitsdiefstal: Met toegang tot je persoonlijke gegevens kunnen cybercriminelen je identiteit stelen en deze gebruiken voor frauduleuze activiteiten, zoals het openen van bankrekeningen of het aanvragen van leningen op jouw naam.

  • Financiële verliezen: Phishing-aanvallen kunnen leiden tot financiële verliezen van jou of je organisatie als criminelen toegang krijgen tot je bankrekening of creditcardinformatie.

  • Reputatieschade: Als een organisatie het slachtoffer wordt van een phishing-aanval, kan dit leiden tot reputatieschade en verlies van vertrouwen bij klanten en partners. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een massamail met een nare boodschap naar al jouw belangrijkste klanten in jouw naam.

Je herkent deze potentiële gevolgen misschien wel uit onze vorige blog over MFA.

Gevaarlijk genoeg? Laat ons dan gaan kijken naar wat we zelf kunnen doen om phishing tegen te gaan.

Hoe bescherm je jezelf en je organisatie tegen phishing?

Gelukkig zijn er enkele stappen die je kunt nemen om jezelf goed te beschermen tegen phishing-aanvallen:

 

✅Wees waakzaam. In het algemeen moeten we met z’n allen vooral een stuk waakzamer zijn. Wees sceptisch tegenover onverwachte e-mails en verzoeken om persoonlijke of vertrouwelijke informatie. Ziet een mail er verdacht uit? Klik dan zeker niet op links in die mail en geef nooit vertrouwelijke informatie door via mail tenzij je de ontvanger helemaal vertrouwt. Kom je een verdachte mail tegen? Dan negeer je deze e-mail best gewoon, of rapporteer je deze zoals hierboven beschreven.

✅Controleer afzenderadressen: Controleer altijd het e-mailadres van de afzender voordat je reageert op een e-mail, vooral als deze vraagt om gevoelige informatie.

✅Rapporteer: Indien er twijfel is over een e-mail, rapporteer deze dan via de geïntegreerde knop in Outlook of Gmail – zie eerder in het artikel.

✅Gebruik authenticatie-instrumenten: Maak gebruik van authenticatie-instrumenten zoals tweestapsverificatie (2FA of MFA) om je accounts te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang. Alles hierover lees je in onze blog over MFA.

✅Installeer beveiligingssoftware: Zorg ervoor dat je up-to-date beveiligingssoftware gebruikt om je te beschermen tegen malware en andere online bedreigingen. Voorbeelden van kwalitatieve beveiligingssoftware zijn: Microsoft Windows Defender, TrendMicro of WithSecure.

Door deze reflexen te cultiveren, zet je phishing aanvallen maximaal buitenspel en hou je het veilig voor jezelf en je hele organisatie.

IT-dienstverleners als FLEXAMIT maken er hun prioriteit van om deze phishing awareness te verhogen bij de gebruikers van klanten. Dit door middel van erkende tools en systemen die hier specifiek voor ontwikkeld zijn.

 

Vragen? Benieuwd naar wat wij kunnen betekenen?

 

Wij begrijpen de ernst van phishing-aanvallen als geen ander en maken er onze missie van om organisaties te helpen zich hiertegen te wapenen. Met onze expertise en oplossingen kunnen we jullie bedrijf tot 700% meer phishing resistent maken.

Wil je hier meer informatie over? Neem dan zeker contact op met onze Account Manager Tom via sales@flexamit.com. Samen kunnen we ervoor zorgen dat jouw organisatie veilig blijft in de digitale wereld.

 

Lees onze andere blogs

Inside Sales Specialist

By Jobs No Comments

Wie zijn wij?

Aangenaam! Wij zijn FLEXAMIT, dé IT-partner voor Belgische bedrijven en organisaties. Met meer dan 12 jaar ervaring bedienen wij honderden klanten met moderne IT-oplossingen voor zo’n 20.000 gebruikers. Op een extreem proactieve manier creëren wij zorgeloze IT voor elk van onze klanten. Ons motto: ‘Digitaal Vooruit’.

Wie zoeken we?

We zoeken een full-time Inside Sales Specialist(e) die:

  • Minimaal 3 jaar succesvolle ervaring heeft in een soortgelijke functie of met de producten zelf.
  • Nauwkeurig werkt, goed met deadlines kan omgaan en tijd effectief beheert.
  • Liever te veel dan te weinig communiceert (in het Nederlands, andere talen zijn een plus).
  • Zelfstandig werkt, een proactieve aanpak heeft en een drive om te scoren.
  • De beste oplossingen voor klanten wil bieden en de meerwaarde ervan bij de klant zelf wil ervaren.
  • Onze bedrijfswaarden deelt: punctueel, flexibel, open, klantgericht, betrouwbaar, leergierig, empathisch.

Hoe ga jij ons kunnen helpen?

In deze zeer klantgerichte functie ben jij verantwoordelijk voor:

  • Het opmaken en opvolgen van voorstellen aan klanten.
  • Nauwe samenwerking met collega’s en communicatie met klanten en leveranciers.
  • Adviseren en verkopen van premium IT-oplossingen van A-merken zoals HP, Microsoft, Apple en meer.
  • Zelfstandig werken aan verkoopdoelstellingen en samenwerken om gezamenlijke doelen te bereiken.
  • Actief benaderen van nieuwe klanten en onderhouden van relaties met bestaande klanten.
  • Proactief werken aan een nog hogere klantgerichtheid.

Wat wij bieden:

  • Een inspirerende, dynamische en ondersteunende werkplek waar jouw ideeën gewaardeerd en gehoord worden.
  • Deel uitmaken van een waanzinnig straf team met torenhoge ambities en groeiopportuniteiten.
  • Een aantrekkelijk salarispakket.
  • Extralegale voordelen zoals hospitalisatieverzekering, groepsverzekering, maaltijdcheques, GSM-abonnement en meer.
  • Mogelijkheid tot telewerken én een hip kantoor.
  • Een indrukwekkende klantenportfolio.
  • Een familiaal, open kader met een collegiale, flexibele spirit en open cultuur.

Bij FLEXAMIT staan innovatie en klanttevredenheid centraal. We bieden premium IT-oplossingen en luisteren echt naar wat de klant nodig heeft. Als Inside Sales Specialist ben jij een cruciale schakel in ons succesverhaal. Sluit je aan bij ons hechte team en maak het verschil!

Klinkt dit als jouw nieuwe uitdaging? Solliciteer snel!

SOLLICITEER NU

M365 Consultant

By Jobs No Comments

Wie zijn wij?

FLEXAMIT is de IT-partner voor kmo’s, non-profits en enterprises. Met 10 jaar ervaring op de teller bedienen we momenteel enkele honderden klanten met in totaal 17.000 gebruikers. Op een uiterst proactieve manier creëren wij zorgeloze IT voor elk van onze klanten.

Concreet biedt FLEXAMIT oplossingen, diensten en producten die een organisatie voelbaar vooruit helpen en hen digitaal helemaal hedendaags maken, door bovengemiddeld in te zetten op digitale productiviteit en veiligheid.

Door onze groei komen we regelmatig terecht in complexere infrastructuren in grotere en internationale omgevingen. Om deze uitdagingen te blijven tackelen voor één van onze grotere klanten, zoeken wij een nieuwe topcollega met specialisatie in M365.

 

Jouw missie

  • Het consolideren, implementeren en transitioneren van bestaande systemen naar de Microsoft 365 stack
  • PoCs uitvoeren
  • IT-processen aligneren met filialen in het buitenland
  • Ondersteunende rol richting partners

 

Wie ben jij? 

Met de volgende eigenschappen ga je je bij ons als een vis in het water voelen:

  • Je hebt 3+ jaar ervaring met (Azure) Active Directory, Defender for Endpoint, Intune en/of Identity. Je vindt je weg in een Microsoft admin tenant. Kennis van andere M365-technologieën gaan ongetwijfeld ook van pas komen.
  • Je bent zeer zelfsturend, recht voor de raap en communiceert liever te veel dan te weinig. Die proactiviteit wordt bij ons niet alleen verwacht, maar ook aangemoedigd. Je kan structuur in je eigen workflow brengen hebt een probleemoplossende mindset. Knowhow van project management gaat zeer sterk van pas komen.
  • Je bent gesproken en geschreven vloeiend in Nederlands en Engels.
  • Je bent comfortabel in een rol met veel autonomie en verantwoordelijkheid in een internationale, dynamische omgeving.
  • Je bent iemand die graag veel leert en flexibel is. Het valt wel eens voor dat een dag helemaal anders uitdraait dan hoe je hem gepland had 😉

 

Wat hebben wij te bieden? 

Jij mag heel wat van ons verwachten:

  • Salarispakket om ‘u’ tegen te zeggen, incl. mooie bedrijfswagen, verschillende nettovergoedingen, maaltijdcheques, ecocheques, hospitalisatie- en groepsverzekering, gsm-abonnement, …
  • Veel flexibiliteit
  • Bovengemiddelde doorgroeimogelijkheden
  • Een indrukwekkende, uiteenlopende klantenportfolio
  • Een familiaal, open kader. Je komt terecht in een bedrijf met een collegiale, flexibele spirit. Bij ons heerst een open cultuur waarbij iedereen kan aangesproken worden

 

SOLLICITEER NU

Of ontdek wat ons onderscheidt van andere organisaties 👇

MFA, M staat niet voor mobiel!

By News No Comments

MFA (of ook Multi-Factor Authenticatie) is de afgelopen tijd niet meer weg te denken uit het digitale landschap. De reden daarvoor is vrij eenvoudig: MFA vormt een extra beschermingslaag wanneer je je wil aanmelden bij bepaalde accounts.

Toch zijn veel mensen geen fan van MFA: aanmelden duurt langer en het vereist vaak dat je ook een ander toestel, zoals je telefoon, moet gebruiken.

Maar deze extra beschermingslaag is wel broodnodig: wanneer we rapporten voor cyberbeveiliging nagaan, zien we de jongste jaren een enorme stijging in cybercriminaliteit. Zo was er vorig jaar per seconde een gemiddelde van 4000 aanvallen op een Microsoft Cloud identiteit.

Per dag komt dit neer op maar liefst 345 miljoen aanvallen. En dit is dan nog maar alleen Microsoft Cloud…

Waarom MFA?

Onze cloud identiteit is meer en meer een verlengstuk van onze echte identiteit geworden.

Denk maar even aan alle applicaties, platformen en websites waar we gevoelige persoonlijke data loggen en waarbij onze gebruikersnaam (identiteit) gelijk staat aan onze e-mail. Wanneer aanvallers succesvol inloggen op jouw account, hebben zij zomaar al jouw gevoelige, persoonlijke data tot beschikking.

Niets staat hen dan in de weg om deze data:

  • Te gebruiken om je identiteit te stelen;
  • Te verkopen;
  • Te gijzelen om vervolgens losgeld te vragen om deze data terug vrij te geven. Dit wordt ook wel een ransomware aanval genoemd;
  • Te gebruiken om jou of je bedrijf (reputatie)schade te berokkenen door berichten in jouw naam uit te sturen;

Een succesvolle aanval op jouw cloud identiteit kan zo enorme financiële en juridische gevolgen hebben.

Gelet op het toenemende aantal aanvallen is het niet zozeer de vraag óf je eens het doel zal worden van een aanval, maar wel wanneer. Tel dit samen met de ernst van de gevolgen en je begrijpt waarom de extra bescherming die MFA biedt absoluut essentieel is.

Hoe helpt MFA mijn identiteit beschermen?

Door het instellen en toepassen van MFA apps, zoals de Microsoft Authenticator App, gaan we al een groot deel van mogelijke aanvallen afweren. We gaan, zoals men het mooi zegt, de aanvalsvector verkleinen. Dit omdat we zo meerdere factoren laten bepalen of jij het inderdaad bent die probeert aan te melden.

Dit betekent inderdaad dat het invullen van een wachtwoord niet langer volstaat en er dus een extra beveiligingsfactor nodig is, zoals een sms naar je telefoon of een code via de Microsoft Authenticator App. Dit duurt iets langer, maar is de extra beveiliging meer dan waard.

In onderstaande afbeelding zien we bijvoorbeeld dat het gebruik van een paswoord in combinatie met de Microsoft Authenticator App al een sterke tot zeer sterke beveiliging kan bieden:

Ik heb MFA! We zijn nu 100% beschermd… Of toch niet?

Hoewel het gebruik van Multifactor Authenticatie de beveiliging van een online identiteit enorm zal boosten, kunnen en mogen we er niet van uitgaan dat we hierdoor volledig beschermd zijn.

Hackers gaan namelijk steeds op zoek naar manieren om ook de extra beveiliging te kunnen manipuleren en/of te omzeilen. Deze methoden en technieken vergen uiteraard wel al een grotere inspanning wanneer hackers door een MFA-laag willen inbreken.

Op het moment van schrijven wijzen studies uit dat tot 99,9% van aanvallen kunnen afgeschermd worden door het gebruik van bovenstaande “Beste” methode, de “Passwordless”-methode (zie foto met tabel).

En dan is er ook nog een verschil tussen de manieren van authenticatie. Een Authenticator app biedt een sterkere beveiliging dan een SMS, maar er is zelfs nog een verschil tussen de Authenticator apps. Apps zoals Bitwarden, Google Authenticator en dergelijke hebben absoluut meerwaarde, maar bieden een minder solide beschermingslaag dan de Microsoft Authenticator App.

 

“Een Authenticator app biedt een sterkere beveiliging dan een SMS, maar er is zelfs nog een verschil tussen de Authenticator apps.”

99,9%… Wat voor gevaar is er dan nog?

0,1% staat nog steeds garant voor maar liefst 345 000 aanvallen per dag. Deze aanvallen vormen trouwens de grootste dreiging, want ze trachten ook MFA te omzeilen.

Klaar om wat dieper te duiken? We bespreken kort een aantal van de methodes waarop cybercriminelen MFA proberen te omzeilen:

 

  • Criminelen kunnen gebruik maken van een OTP (One-Time Password) bot. Hierbij zal men proberen om een One-Time-Password (d.i. een éénmalige code die wordt gegeven bij het resetten van een wachtwoord of om je account te verifiëren) te bemachtigen of onderscheppen.
    Men maakt hiervoor vaak gebruik van zogenoemde Robocalls waarbij men jou contacteert en aangeeft dat jouw account verdachte activiteit vertoont. Bijgevolg moet je dan je account verifiëren door een OTP in te geven, waardoor de cyberaanvaller in het bezit komt van jouw OTP-code en dus probleemloos in kan loggen op jouw account. Naast het gebruik van Robocalls is ook het versturen van phishing mails een veelgebruikte manier om de OTP-code van je account te bemachtigen.
  • Een tweede methode die cybercriminelen gebruiken om MFA te omzeilen is inspelen op de zogeheten MFA-vermoeidheid. Hierbij zal de aanvaller proberen jou zodanig te overspoelen met MFA-vragen (“MFA prompts”) dat je, door het risico van herhaling, minder waakzaam bent en zonder te verifiëren een toegang zal goedkeuren.Hierdoor kan de aanvaller volledige toegang tot jouw account krijgen, met vaak ernstige problemen tot gevolg. Hoewel bedrijven als Microsoft deze manieren snel kunnen detecteren en blokkeren, blijft het belangrijk om steeds waakzaam te zijn tijdens het MFA-proces en bewust te valideren waarvoor je jouw validatie precies moet geven.

  • Active tokens hergebruiken of dupliceren. Bij deze wat complexere methode zal de aanvaller door middel van bovenstaande methodes (MFA-vermoeidheid, phishing, malware, …) proberen om jouw huidige paswoord en MFA-sessie te dupliceren. Deze methode is bezig aan een heuse opmars.

Er zijn nog een aantal andere methodes waarop cybercriminelen Multi-Factor Authentication proberen te omzeilen, maar we gaven hier alvast onze top 3.

Het is belangrijk om te beseffen dat hackers steeds slimmer worden en dus nieuwe methodes zullen ontwikkelen om in te breken in je account, ook al is deze beschermd met MFA.

Hoe maak je dan optimaal gebruik van MFA?

We geven tot slot graag een aantal concrete best practices mee die het gebruik van jouw online identiteit beter beschermen:

 

✅Maak gebruik van de Authenticator applicaties zoals de Microsoft Authenticator, en vertrouw niet enkel op het gebruik van een SMS als extra beschermingslaag. Een SMS is al een verbetering, maar minder veilig dan een Authenticator app;

✅Deel nooit beveiligingscodes;

✅Maak gebruik van password managers, zoals LastPass, Bitwarden en Keeper;

✅Kies complexe wachtwoorden voor je accounts. Het is cliché, maar een wachtwoord dat zowel hoofdletters, kleine letters, cijfers als speciale tekens bevat is inderdaad veel veiliger. Acroniemen of letterwoorden als wachtwoord gebruiken is een populair middel om je complexe wachtwoorden te helpen onthouden;

✅Creëer een nieuw, uniek wachtwoord voor elk account. Zo vermijd je inbreuk op meerdere accounts wanneer een hacker één wachtwoord te weten komt.

 

Voor bedrijven en werkgevers is het tot slot ook essentieel om regelmatig met de IT-dienst of -partner te overleggen over mogelijke interne of externe trainingen rond cyberbeveiliging voor personeel en management.

Nog vragen hierover? Contacteer ons dan gerust via mail (support@flexamit.com) of telefoon (03 500 10 10).

 

Lees onze andere blogs

Waarom gebruiken we massaal de cloud?

By News No Comments

Zoals je weet heeft de opkomst van cloud, of langweg ‘cloud computing’, voor een ware revolutie gezorgd in de manier waarop bedrijven de laatste jaren gegevens opslaan, beheren en gebruiken.

Terwijl het traditionele model van lokale gegevensopslag lange tijd de norm was, heeft de verschuiving naar de cloud veel voordelen aan het licht gebracht die de efficiëntie ervan aantonen.

Maar hoe efficiënt is werken in de cloud eigenlijk? Spoiler alert: dat hangt ervan af hoe goed je cloudomgeving is ingesteld. Maar meestal ben je alvast efficiënter bezig dan met lokale gegevensopslag.

Hieronder vind je de belangrijkste redenen waarom.

Cloud bespaart kosten

Misschien wel meteen de grootste reden waarom bedrijven overschakelen naar cloud: het is goedkoper in the long run.

Moderne bedrijven werken met een zogenaamde cloud service provider (zoals FLEXAMIT), die hun cloudomgeving beheert, optimaliseert en up-to-date houdt.

Zo hoef je je niet meer in de kosten te werken door te investeren in servers, ruimte en energieverbruik. Je betaalt eigenlijk alleen precies voor wat je nodig hebt: je eigen cloudomgeving met de nodige opslagruimte, plus onderhoud ervan. Geen fysieke ruimte nodig, geen extra energieverbruik, geen extra apparaten in je kantoorruimte.

En veranderen je noden, bijvoorbeeld omdat je meer opslagruimte nodig hebt? Dan kan je gemakkelijk en snel meeschalen – dat regelt jouw cloud service provider. Met kostelijke fysieke infrastructuur is dat toch net anders…

Samenwerken wordt gemakkelijker

Cloudopslag maakt gegevens overal en altijd toegankelijk, zolang er een internetverbinding is. Dit vergemakkelijkt samenwerking tussen teams, ongeacht hun locatie, en maakt real-time informatie-uitwisseling mogelijk, wat de productiviteit en efficiëntie verhoogt.

Dit wil niet noodzakelijk zeggen dat alle gebruikers in jouw bedrijf toegang moeten hebben tot elk bestand; je bepaalt zelf wie welke machtigingen heeft. Zo kan je ervoor kiezen om bepaalde mensen enkel toegang te geven om een bestand te bekijken in plaats van bewerken of delen.

Samen tegelijk aan een offerte werken, meteen updates zien en real-time feedback geven? De meeste bedrijven doen het al. Ongeacht het apparaat dat je gebruikt of waar je je bevindt, cloud maakt het mogelijk.

Gegevens zijn tot 3 keer veiliger

Een hot topic tegenwoordig: veiligheid van data. Ook hier zit je meestal beter in de cloud.

Cloud laat automatische back-up van gegevens toe, waardoor je je minder zorgen hoeft te maken over het verlies van gegevens als gevolg van hardwarestoringen, menselijke fouten of andere ongelukkige voorvallen.

Bovendien investeren cloudproviders continu in beveiligingstechnologieën om gegevens te beschermen tegen bedreigingen als hackers, phishing en malware.

Deze bedreigingen worden elke dag slimmer, geavanceerder, specifieker en gerichter. Daarom is het van groot belang dat bedrijven maximaal in gaan zetten op cybersecurity.

Europa voert trouwens een nieuwe richtlijn in, de zogenaamde NIS 2-richtlijn, die op 18 oktober 2024 van kracht zal gaan. Met deze richtlijn zal er vanuit overheden een heel stuk aandachtiger en strenger gekeken worden naar cyberbeveiliging van bedrijven.

Daar kan je maar beter zeer goed op voorbereid zijn.

 

Conclusie

Om het kort samen te vatten, wij zijn wel fan van de cloud. Het is met recht en rede dat bedrijven massaal overschakelen naar een cloudomgeving. De aanzienlijke voordelen op het gebied van schaalbaarheid, kostenbesparing, toegankelijkheid, beveiliging en innovatie zijn hiervoor de grootste drijvende factoren.

Hoewel lokale opslag nog steeds relevant kan zijn voor sommige specifieke behoeften, is het duidelijk dat de efficiëntie en voordelen van cloudopslag steeds meer bedrijven aantrekken.

Meer weten? Laat van je horen.

Chat met onze expert

First Line Customer Support Specialist

By Jobs No Comments

Wie zijn wij?

FLEXAMIT is de ICT-partner voor elk type organisatie. Met 10 jaar ervaring op de teller bedienen we momenteel enkele honderden klanten met in totaal 17.000 gebruikers. Op een uiterst proactieve manier creëren wij zorgeloze ICT, voor elk van onze klanten.

Concreet biedt FLEXAMIT oplossingen, diensten en producten die een organisatie écht vooruit helpen en hen digitaal helemaal hedendaags maken.

Door de snelle groei van FLEXAMIT worden ook steeds complexere en meer uitdagende infrastructuurvragen aan FLEXAMIT voorgelegd. Dankzij het stevige team kan FLEXAMIT voor zijn klanten doen wat het belooft: Digitaal Vooruit! Hiervoor zoeken we nog enkele topcollega’s.

Zet de stap van IT-enthousiast naar IT-professional! 

Heb je altijd een grote interesse gehad in IT? Maar durfde je een overstap naar een job in deze sector nog niet te zetten? Dan ben je op de juiste plek bij FLEXAMIT!

Voor ons hoef je geen expert te zijn, we toveren je wel om tot één! Wat wél belangrijk is, is de goesting om in de IT-sector te beginnen en een basiskennis van Microsoft. Je hebt een streepje voor als je wat meer weet over PC-Hardware, printers, netwerk kennis (DNS, DHCP, …) of PBX.

Hoe ziet een dag bij FLEXAMIT eruit?

Onze First Line-functie is geen typische First Line-functie. Je staat voortdurend in contact met klanten, waarbij je hun problemen zelfstandig kan (leren) oplossen. Het is een stevige uitdaging, want je zal veel suportproblemen zelf moeten oplossen. Je documenteert elk probleem tot in detail, zodat onze experts het probleem kunnen afhandelen. Geen nood als je eens vastloopt, onze Second Line staat direct voor je klaar indien nodig. Bovendien krijg je van ons voldoende opleiding zodat je met zekerheid je job kan uitvoeren!

Wij zijn FLEXAMIT, de IT-partner voor Belgische KMO’s, non-profits en entreprises. Wij bieden al meer dan 10 jaar IT-oplossingen, -diensten en –producten die een organisatie écht vooruit helpen, en dat onder het motto ‘Digitaal Vooruit’.

Wat kan je van ons verwachten?

  • Een job met voldoende afwisseling én verantwoordelijkheid
  • Een aantrekkelijk salarispakket
  • Extralegale voordelen, waaronder
    • Hospitalisatieverzekering
    • Groepsverzekering
    • Maaltijdcheques
    • GSM-abonnement
    • En zoveel meer!
  • Voldoende doorgroeimogelijkheden
  • Een indrukwekkend klantenportfolio
  • De mogelijkheid om te telewerken, al staan de deuren van ons hippe kantoor altijd voor je open
  • Een familiale, open werksfeer, waarbij je iedereen kan aanspreken

Nog niet zeker of je klaar bent voor de stap naar IT? Daar hebben wij dé test voor ontwikkeld!

Benieuwd of deze job iets voor jou is? Doe nu de test!

Wij bekijken jouw resultaten en nemen contact met je op.

Ben jij de IT-liefhebber die ons team doet groeien? 

Zet jij de stap naar FLEXAMIT? Solliciteer snel en wie weet start jij binnenkort als First Liner!

Solliciteer je liever meteen? Stuur ons dan je cv per mail!

Of ontdek wat ons onderscheidt van andere organisaties 👇

Microsoft Teams, de nieuwe woordenschat

By Working at home No Comments

Gelukt! Ik ben aangemeld in Microsoft Teams. Maar wat kan ik hier nu mee? Wat is een Team, kanaal, bericht en waarom zou ik iets volgen? We helpen je op weg met enkele veelgebruikte termen.

Zoek je je weg nog naar de juiste keuze voor je licentie? Lees dan ook zeker ons vorige artikel. Daar kijken we de naar de opties om alvast gratis te starten.

Wat is een Team?

Teams, die term ken je al. Microsoft heeft de term zelfs gebruikt om zijn product een naam te geven.

Een team bestaat uit een groep mensen die bijeenkomen om iets groots gedaan te krijgen binnen uw organisatie. Soms is het uw gehele organisatie.

Dat is natuurlijk zeer ruim. “Een groep mensen” en “iets groots gedaan krijgen” kan vele zaken betekenen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je aan iets bepaald werkt:

+ Een project
+ Een thema
+ Een bepaalde taak

Of het kan zijn dat je samenwerkt met een aantal collega’s:

+ Een afdeling
+ Het gehele bedrijf
+ Een bedrijfstak

Microsoft Teams is een samenwerkingsapp die u en uw team helpt om alles overzichtelijk te houden en om gesprekken te houden, en dat allemaal op dezelfde plaats.

MicrosoftDefinitie van Teams volgens Microsoft

Stel, je werkt samen in een boekhoudingsteam. Dan kan het handig zijn om al je gezamelijke documenten en conversaties in een Team bundelen. Dat zou dan het Team Boekhouding kunnen zijn.

Mogelijk werk je tijdelijk aan een nieuw project om je bedrijfsbranding wat op te frissen. Natuurlijk kan het dan zijn dat je met externe partijen en contacten wil communiceren, meetings wil houden en presentaties tonen. Dit kan dan bijvoorbeeld het Team Imago 2020 zijn.

Waar gebruik je dan kanalen?

Elk Team bevat 1 of meer kanalen. In zo een kanaal voer je gesprekken en werk je samen aan documenten. Het kanaal Algemeen is steeds beschikbaar zodat je meteen verder kan met werken.

Maar waarschijnlijk werk je verder aan een bepaald onderwerp of aspect dat een eigen plekje verdient. Hier kan je dan een apart kanaal maken voor extra overzicht.

Het “Imago 2020”-Team werkt bijvoorbeeld aan de volgende onderwerpen:

+ Algemeen
+ Logo-design
+ Website-ontwikkeling

Wanneer maak je een bericht? En wanneer chat je?

Je kan je collega’s of contactpersonen rechtstreeks contacteren door een gesprek te voeren. Daarin stuur je dan berichten heen en weer. Dat is handig om snel wat informatie te delen of om gewoon wat te babbelen.

Maar soms wil je je richten tot het gehele team waar je lid bent. Ook hier kan  gebruik maken van gesprekken met daarin berichten in de verschillende kanalen.

Maar, soms wil je graag iedereen op de hoogte brengen over een bepaald onderwerp, project of initiatief. Bestaat er reeds een kanaal hiervoor? Dan plaats je daar best je bericht. Je bereikt dan meteen de juiste mensen. Mensen die later aansluiten bij dit team hebben dan meteen de gehele geschiedenis van de conversatie mee.

Megan Bowen heeft bijvoorbeeld een nieuwe aankondiging voor het team boekhouding. Zij begint een nieuw gesprek  in het kanaal Boekjaar 2020. Dit jaar gelden er namelijk een heel aantal nieuwe regels voor de aangifte. Een nieuwe collega in het team  kan later meteen de hele conversatie volgen.

Bijkomende info

Microsoft Teams is een uitstekende plaats om conversaties met al je contactpersonen te voeren. Daarnaast is Teams de plek om samen te werken en informatie te bundelen.

Wil je nog wat extra informatie nalezen, bekijken of beluisteren, kijk dan zeker eens naar onderstaande bronnen.

Work-life balance voor thuiswerkers

By Working at home No Comments

Voor vele mensen begint hun werkdag bij de rit naar kantoor en eindigt deze als ze terug aan hun voordeur komen. Natuurlijk is dat niet zomaar van toepassing als je werkplek ook je thuis is. We geven je enkele tips van doorwinterde thuiswerkers.

Tips van het Flexamit-team

Doe alsof je niet thuis bent

Je komt thuis al snel in de verleiding om aan verschillende taken en klussen te beginnen. Of je wordt misschien afgeleid door die laatste nieuwe aflevering op Netflix. Enkele simpele tips voor een productieve dag.

+ Voorzie een rustige werkplaats zonder afleidingen
+ Kleed jezelf zoals je je op kantoor zou kleden (laat die pyjama achterwege)
+ Behoud je routines: loop dus eens naar het koffieapparaat, net zoals op kantoor
+ Bel je collega’s eens op, voor een praatje over het afgelopen weekend of het weer
+ Gebruik je webcam als je belt. Dat is een stuk persoonlijker en motiveert je om aandachtig te blijven

Je huis is niet je kantoor

+ Hou je aan je gebruikelijke werkschema. Hou je dagelijkse lunchpauze, en verlaat je werkhoek
+ Klap je laptop toe en berg je werkspullen op wanneer je werkdag erop zit
+ Zet je notificaties uit (Quiet hours of Focus assist)
+ Creëer opnieuw een huiselijke sfeer als je stopt met werken (wissel die schoenen gerust terug voor je favoriete pantoffels)

Ervaren thuiswerkers aan het woord

Scott Hanselman en Jayson J. Phillips

Scott Hanselman, een sympathieke MVP, werkt reeds sinds 13 jaar vanuit zijn thuiskantoor.

Jayson J. Phillips, een projectmanager en teamlead, werkt ook regelmatig op zijn thuiskantoor. Als fervent Twitter-gebruiker geef hij ook graag enkele tips mee.

Zij geven je een heleboel nuttige tips en tricks mee in de onderstaande aflevering van Hanselminutes.

1) have an activity that signals the start of your work day and the end of your work day.

You work remote/at home/sometimes commute-less. You need something that signals your brain that test is over, play is paused, and work is commencing. Showers, walks, breakfast, whatever.

@_jjphillipsJayson J. Phillips on Twitter

I officially have no idea what day it is, which means my vacation has just started working today

@shanselmanScott Hanselman on Twitter

Tips uit de media

Natuurlijk zijn we niet de eersten die een lijst maakten van nuttige tips. Daarom hier nog een overzicht van andere bronnen.

12 tips van de VRT-redactie (Nederlandstalig)
8 tips van Trends Magazine (Nederlandstalig)
Aanbevelingen door de tweakers.net-community (Nederlandstalig)
Lessen getrokken uit twee weken thuiswerk bij Microsoft (Engelstalig)
De voordelen van thuiswerk (Engelstalig)
COVID-19 Business Resource Center op LinkedIn, gemodereerd door Microsoft (Engelstalig)

Digitaal vooruit met Microsoft Teams

By Working at home No Comments

Op deze pagina gaan we aan de slag met een overzicht van alle mogelijkheden om met Microsoft Teams te beginnen. Soms kan het een uitdaging lijken om het bos door de bomen te zien bij het kiezen van de juiste Microsoft 365 of Office 365 licenties.

Wat is nu wel, en niet inbegrepen in een bepaalde licentie? We zetten het op een rijtje!

Gratis starten met Microsoft Teams

Gratis voor thuisgebruik

Een kosteloze basisversie van Microsoft Teams vind je via deze link. Deze versie is gratis voor iedereen met een Microsoft-account. Als je deze niet hebt, is een e-mailadres handig om er een aan te maken.

Let wel, dit start een geheel nieuwe Microsoft Teams-omgeving op. Heb je dus al een Microsoft 365-omgeving in je organisatie? Kijk dan naar een van de onderstaande mogelijkheden om iedereen klaar te stomen om met Teams te starten.

Microsoft biedt consumenten dus een Freemium-Microsoft licentie. Er bestaan namelijk enkele extra functionaliteiten die belangrijk kunnen zijn voor organisaties. Deze zijn niet inbegrepen in het Freemium-aanbod.

+ Extra opslag, met abonnementen vanaf 1 TB bestandsopslag per gebruiker.
+ Uitgebreide samenwerking aan bestanden in de desktop-apps van Office.
+ Vergaderingen plannen en intelligente videomogelijkheden.
+ Extra integratie voor apps van Microsoft en derden.
+ Geavanceerd IT-beheer.
+ Beveiliging en compliance op ondernemingsniveau.

Wil je toch graag gebruik maken van deze uitgebreidere functionaliteiten? Hieronder vind je de verschillende pistes voor professionelen. Ook hier kan je gratis mee verder.

Aanbod voor organisaties

Gratis voor bedrijven (6 maanden)

Naar aanleiding van de COVID19-crisis maakt Microsoft een meer uitgebreide versie van Microsoft Teams beschikbaar. Deze is inbegrepen in de “Microsoft Office 365 E1”-bundel.

Wil je graag aan de slag met deze aanbieding? Neem dan contact op met ons. Graag helpen we je verder met het activeren van de licenties, zodat je snel aan de slag kan met Microsoft Teams.

Ook voor bedrijven, die willen starten met Microsoft 365, staan we klaar als jouw Microsoft Partner.

Gratis voor non-profit (6 maanden)

Ook voor non-profit-organisaties is er een tijdelijk aanbod voor Microsoft Teams.

Het gaat hierbij om een gratis aanbod van E1 voor vrijwilligers. Deze licenties kan je bekomen via je Microsoft Partner.

Neem zeker contact op met Flexamit!

Gratis voor education (onbeperkt)

Microsoft vergeet natuurlijk ook de onderwijsinstellingen niet.

Scholen kunnen aan de slag met Office 365 A1 licenties. Hier zit ook meteen een volwaardige licentie voor Microsoft Teams in.

Wil je als school graag starten met Teams? Flexamit helpt je graag op weg.

Contact

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Online vormingen specifiek voor onderwijs

By Working at home No Comments

Live sessies voor onderwijsinstellingen

Hieronder volgen enkele live events specifiek gericht op onderwijsinstellingen.

We gaan dieper in op diverse onderwerpen over onderwijs op afstand, samenwerking tussen leerlingen, leerkrachten en directie. Snelle tips en tricks die je op weg helpen naar een moderne manier van werken op school.

Webinar gemist? Of wil je ze graag opnieuw bekijken? Geen probleem. We wijzigen de knoppen zodat ze verwijzen naar de opnames zodra ze beschikbaar zijn. Deze kan je naar hartelust opnieuw openen.

Onderaan deze pagina vind je nog wat extra webinars die je op elk moment kan bekijken. Klik hier om meteen naar dit onderdeel te scrollen.

Microsoft OneNote klasnotitieblok

Insluitende lezer is een gratis hulpprogramma dat bewezen technieken gebruikt om de leesvaardigheid van gebruikers te verbeteren, ongeacht leeftijd of mogelijkheid.

Insluitende lezer

Insluitende lezer is een gratis hulpprogramma dat bewezen technieken gebruikt om de leesvaardigheid van gebruikers te verbeteren, ongeacht leeftijd of mogelijkheid.

Microsoft Teams

De hub voor teamwerk in Microsoft 365. Nodig iedereen waarmee je werkt uit om te chatten, te vergaderen, te bellen en samen te werken, allemaal op één plek, waar je ook bent.

Flipgrid

Flipgrid is gemaakt voor het sociale aspect van leren voor kinderen, van kleuters tot studenten, te versterken. Ontdek de magie van ‘student voice’ wanneer de lerenden reflecteren of discussiëren over of tonen wat ze leerden, lazen, maakten, experimenteerden… Flipgrid is eenvoudig, krachtig en helemaal inclusief.

Microsoft Forms

Met Forms kun je makkelijk en snel assessments (formatief of summatief) opzetten. Maak zelfverbeterende wiskunde oefeningen of voorzie leerlingen van een leestest. De vertakkingen in Forms maken het ook mogelijk om gedifferentieerd te werken. Met de ingebouwde insluitende lezer worden alle vragen meteen voorgelezen.

Microsoft Stream

Stream – de video service in Microsoft 365 – maakt het makkelijk om te maken, veilig delen en interageren zowel in een Team als in je hele school.

Microsoft PowerPoint

PowerPoint, presenteer lessen die op elk moment beschikbaar zijn voor je publiek.

Tool voor leraren

On-demand sessies voor onderwijsinstellingen

Teams for Education van nul af aan activeren op 7 minuten tijd (Engelstalig)
De essentie van Teams for Education in een minder dan 10 minuten (Nederlandstalig)
YouTube-playlist over afstandsonderwijs geleverd door het Onderwijsteam van Microsoft België (Nederlandstalig)
Gratis vormingssessies, live en on-demand (Engelstalig)
Gratis live- en on-demandlessen voor de praktijkgerichte programmeersystemen aangeboden door Microsoft.

Bijkomende informatie

Landingspagina Microsoft in het Onderwijs (meertalig)
Gratis toegang tot de Microsoft Enabling Remote Learning Community (Engelstalig)

Inspiratie voor onderwijs thuis

Dit weekend werd de “Family Learning Center” gestart. Een initiatief waarmee ouders rechtstreeks hulpmiddelen en inzichten krijgen in manieren om hun kinderen te ondersteunen.
Minecraft for Education (spelend leren en taken indienen) is gratis tot het einde van het schooljaar.

All rights reserved.