Zoals je weet heeft de opkomst van cloud, of langweg ‘cloud computing’, voor een ware revolutie gezorgd in de manier waarop bedrijven de laatste jaren gegevens opslaan, beheren en gebruiken.
Terwijl het traditionele model van lokale gegevensopslag lange tijd de norm was, heeft de verschuiving naar de cloud veel voordelen aan het licht gebracht die de efficiëntie ervan aantonen.
Maar hoe efficiënt is werken in de cloud eigenlijk? Spoiler alert: dat hangt ervan af hoe goed je cloudomgeving is ingesteld. Maar meestal ben je alvast efficiënter bezig dan met lokale gegevensopslag.
Hieronder vind je de belangrijkste redenen waarom.
Cloud bespaart kosten
Misschien wel meteen de grootste reden waarom bedrijven overschakelen naar cloud: het is goedkoper in the long run.
Moderne bedrijven werken met een zogenaamde cloud service provider (zoals FLEXAMIT), die hun cloudomgeving beheert, optimaliseert en up-to-date houdt.
Zo hoef je je niet meer in de kosten te werken door te investeren in servers, ruimte en energieverbruik. Je betaalt eigenlijk alleen precies voor wat je nodig hebt: je eigen cloudomgeving met de nodige opslagruimte, plus onderhoud ervan. Geen fysieke ruimte nodig, geen extra energieverbruik, geen extra apparaten in je kantoorruimte.
En veranderen je noden, bijvoorbeeld omdat je meer opslagruimte nodig hebt? Dan kan je gemakkelijk en snel meeschalen – dat regelt jouw cloud service provider. Met kostelijke fysieke infrastructuur is dat toch net anders…
Samenwerken wordt gemakkelijker
Cloudopslag maakt gegevens overal en altijd toegankelijk, zolang er een internetverbinding is. Dit vergemakkelijkt samenwerking tussen teams, ongeacht hun locatie, en maakt real-time informatie-uitwisseling mogelijk, wat de productiviteit en efficiëntie verhoogt.
Dit wil niet noodzakelijk zeggen dat alle gebruikers in jouw bedrijf toegang moeten hebben tot elk bestand; je bepaalt zelf wie welke machtigingen heeft. Zo kan je ervoor kiezen om bepaalde mensen enkel toegang te geven om een bestand te bekijken in plaats van bewerken of delen.
Samen tegelijk aan een offerte werken, meteen updates zien en real-time feedback geven? De meeste bedrijven doen het al. Ongeacht het apparaat dat je gebruikt of waar je je bevindt, cloud maakt het mogelijk.
Gegevens zijn tot 3 keer veiliger
Een hot topic tegenwoordig: veiligheid van data. Ook hier zit je meestal beter in de cloud.
Cloud laat automatische back-up van gegevens toe, waardoor je je minder zorgen hoeft te maken over het verlies van gegevens als gevolg van hardwarestoringen, menselijke fouten of andere ongelukkige voorvallen.
Bovendien investeren cloudproviders continu in beveiligingstechnologieën om gegevens te beschermen tegen bedreigingen als hackers, phishing en malware.
Deze bedreigingen worden elke dag slimmer, geavanceerder, specifieker en gerichter. Daarom is het van groot belang dat bedrijven maximaal in gaan zetten op cybersecurity.
Europa voert trouwens een nieuwe richtlijn in, de zogenaamde NIS 2-richtlijn, die op 18 oktober 2024 van kracht zal gaan. Met deze richtlijn zal er vanuit overheden een heel stuk aandachtiger en strenger gekeken worden naar cyberbeveiliging van bedrijven.
Daar kan je maar beter zeer goed op voorbereid zijn.
Conclusie
Om het kort samen te vatten, wij zijn wel fan van de cloud. Het is met recht en rede dat bedrijven massaal overschakelen naar een cloudomgeving. De aanzienlijke voordelen op het gebied van schaalbaarheid, kostenbesparing, toegankelijkheid, beveiliging en innovatie zijn hiervoor de grootste drijvende factoren.
Hoewel lokale opslag nog steeds relevant kan zijn voor sommige specifieke behoeften, is het duidelijk dat de efficiëntie en voordelen van cloudopslag steeds meer bedrijven aantrekken.
Meer weten? Laat van je horen.