Gezond ondernemen houdt ook in dat je een veilige werkplek creëert. Voor je mensen, apparaten en bedrijfsgegevens. Een veiligheidsplan opstellen is nodig. Dat hoeft geen fortuinen te kosten. Veel tools heb je trouwens al in huis. Met deze drie tactieken bescherm je je bedrijf tegen aanvallen van buitenaf en stommiteiten binnen je organisatie. Gebruiksvriendelijk, veilig en goedkoop.
Niemand wil zijn bedrijfsgegevens op straat zien liggen. Niet door een datahack en ook niet omwille van een slordige medewerker. We schreven al eerder over phishing, CEO-fraude en cryptojacking. Je mensen, apparaten en bedrijfsgegevens beschermen is nodig.
Die bescherming hoeft geen grote kost te zijn. Want veel tools heb je al in handen. In het basispakket van je software zitten verschillende veiligheidsoplossingen. Gebruik die en je schakelt al een boel risico’s uit. Volgende drie tactieken zijn gebruiksvriendelijk, veilig en goedkoop.
1. Vergeet ingewikkelde wachtwoorden en logins
Om de 30 dagen je wachtwoord moeten aanpassen, is vragen om problemen. Veel mensen zijn hier niet goed in en schrijven hun wachtwoorden op. Op Post-its bijvoorbeeld. Multifactor-authenticatie vereenvoudigt dit.
Multifactor-authenticatie is een tweeledige beveiliging. Het is de combinatie van iets wat je weet, gebruikersnaam en wachtwoord, en iets wat je hebt, een sms of een telefoonoproep. Vooraf geven je medewerkers hun voorkeur door, wanneer ze inloggen krijgen ze een oproep, sms of bericht via de app met een code.
De beveiliging van je organisatie is niet meer alleen gebaseerd op gebruikersnaam en wachtwoord. Het risico van kwaadwillig gebruik daalt bovendien aanzienlijk. En deze functie is waarschijnlijk voorzien in het basispakket van je software. Een eenvoudige oplossing voor een cruciaal probleem.
2. Voorkom datalekken door stommiteiten
De weg van de minste weerstand. Mensen zoeken altijd naar de gemakkelijkste manier. Ook voor hun mailboxen. Ze centraliseren professionele mailboxen en persoonlijke adressen in één. Met een groot veiligheidsrisico voor jouw bedrijfsinformatie.
Bedrijfsmails doorsturen naar privéaccounts wil zeggen dat je je bedrijfsdata niet meer kan beschermen. Terwijl je net wil vermijden dat je gegevens je organisatie verlaten door een fout of stommiteit.
Data Loss Prevention (DLP) is een methode om dit tegen te gaan. Maar het kost je soms een aanvullende licentie of upgrade. Door een extra regel in te voegen in je mailprogramma, los je dit probleem ook op. Zo voorkom je het automatisch doorsturen van mails naar externe e-mailadressen. En bescherm je je data tegen lekken.
3. Wees zuinig op je mobiele apparaten
Telefoons zijn een verlengde van onze werkplek. En op die telefoon staan veel bedrijfsgegevens. E-mails, contacten en bestanden. Maar is die informatie beschermd? Want voor desktops en laptops gelden veiligheidsregels. Gelden die ook voor mobiele apparaten?
Mobile Device Management (MDM) zit standaard je softwarepakket. Je activeert en configureert de toepassing naargelang je behoefte. Je definieert alle beveiligingsrisico’s en indien nodig wis je bedrijfsgevoelige informatie en data vanaf een afstand. Want je wil niet dat je gegevens bewaard blijven op een gestolen, verdwenen of ontmantelde telefoon. En zo bescherm je ook mobiele apparaten tegen lekken.
Wil je meer weten? Op onze website verzamelen we tips en trucs over veiligheid en bescherming. Lees die zeker na. Wil je concreet aan de slag? Neem contact op en we kijken samen hoe we je verder helpen.