Skip to main content

Krullen jouw tenen ook als je al die post-its op computerschermen ziet plakken? Logins, wachtwoorden en codes, klaar voor misbruik en diefstal. Of als een vertrouwelijk document in een foute mailbox terechtkomt? Zorg dan voor een plan. Een veiligheidsplan met een analyse, afspraken en oplossingen. Omdat werken in de cloud comfortabel moet zijn en je bedrijfsgegevens veilig moeten zijn.

Grote bedrijven gingen je al voor. Gehackt omdat de wachtwoorden open en bloot op computerschermen hingen. Gespot door een kwaadwillige passant. Of gedeeld op een foto op sociale media door de nietsvermoedende communicatiemedewerker.

Werken in de cloud is geen vrijgeleide om je veiligheidsvoorschriften los te laten. In tegendeel. Loopt er dan iets mis dan komt het gevaar uit de hele wereld. Wees slim en maak een plan. Samen met je IT-verantwoordelijke of je IT-partner.

Maak een plan

Want ondernemen zonder veiligheidsplan kost veel geld. De potentiële schade is enorm. Bedenk eens hoeveel het kost om alle toestellen virusvrij te krijgen. Of de kost bij factuurfraude of bij oplichting. En wat als gevoelige bedrijfsinformatie in onbevoegde (interne of externe) handen terechtkomt?

Hoeveel moet dat kosten?

Voor de prijs moet je het niet laten. Want waarschijnlijk heb je al een flink aantal tools in huis. Ze maken deel uit van je bestaande licentiepakketten. Denk aan multifactor-authenticatie: gedaan met om de drie maanden een nieuw wachtwoord te bedenken. Of aan de technologie die je bedrijfsmails beschermt. Ook het beheer van je mobiele apparaten hoeft niet veel te kosten.

Helemaal op jouw maat

Net zoals bij elk plan, maak je een analyse van wat je wil. Een organisatie digitaal beveiligen is namelijk geen eenheidsworst. Elk plan is op maat. Denk daar bewust over na. Denk aan het beveiligingsniveau van telefoons, tablets en laptops. Mag een medewerker op vakantie in Ibiza inloggen op het bedrijfsnetwerk? En mag dat ook vanuit Afghanistan? Analyseer de werking van jouw bedrijf en bouw je bescherming stap voor stap op.

Neem je verantwoordelijkheid. Kom los van de Post-It-brigade en maak een veiligheidsplan. Werk je samen met een IT-partner, vraag er dan naar. Voor ons staat digitale veiligheid hoog op de agenda. Hou onze website in de gaten voor meer tips over security.

Nu werk maken van een veiligheidsplan of toch nog een enkele vragen? Neem contact met ons op en we kijken samen hoe we je verder helpen.

Wim van Sprundel

Author Wim van Sprundel

More posts by Wim van Sprundel

Leave a Reply

All rights reserved.