Skip to main content

Het is zover. Hard gewerkt en fors geïnvesteerd. Samen met je IT-partner maakte je een plan om een versnelling hoger te schakelen. Naar een snellere en gebruiksvriendelijkere omgeving, naar een nieuw softwarepakket of naar de cloud. Na de voorbereiding volgt de implementatie. En nu is het aan je team om ermee aan de slag te gaan. Transformatie geslaagd!

Maar is dat wel zo? We zijn gewoontedieren en veranderen is niet altijd vanzelfsprekend. Zelfs als een systeem of toepassing niet optimaal werkt. Dan nog blijven we graag bij wat we kennen en vertrouwen.

Investeer in verandermanagement

Begeleid je team tijdens de veranderingen. Bereid hen voor op wat komt door ze te betrekken bij het proces. Geef ze tijd om zich aan te passen en doe iets met hun feedback. Zo voorkom je wrevel en weerstand.

Bedoeling is dat medewerkers de nieuwe toepassing vlot en efficiënt gebruiken. Inzetten op user adoption maakt hen bewust van de veranderingen en leert hen hoe ze ermee aan de slag kunnen. Gaandeweg kunnen ze zo de oude manier van werken achter zich laten.

Zorg bij de user training voor een aanpak op maat van je medewerkers. Niet iedereen moet met alle toeters en bellen aan de slag. Kies voor een aangepast traject. Tijdens de training leren ze efficiënt en effectief werken met de toepassingen.

Zorg dat iedereen mee is

Elk innovatieproces heeft enthousiastelingen, afwachters en neeschudders. In een transitietraject kom je vijf groepen tegen: innovators en pioniers, voorlopers, en tenslotte heb je nog de achterlopers en achterblijvers. Door in te zetten op verandermanagement, user adoption en user training zorg je ervoor dat iedereen aan boord blijft.

Werk op maat

Weet ook dat er onderlinge verschillen zijn. Tussen mensen maar ook tussen de toepassingen waar ze mee overweg kunnen. De ene is sneller mee met de nieuwe mailbox, de andere met de nieuwe tekstverwerking. Een derde blinkt uit in draaitabellen ontwikkelen. Weet wie welke diensten gebruikt en hoe efficiënt. De gebruikersrapporten in Microsoft 365 tonen in detail wie welke diensten gebruikt en op elke manier.

Meten is weten. Ga je voor innovatie en vernieuwing? Begeleid je team voor, tijdens en na de transitie. En dankzij de gebruiksrapporten stuur je je innovatie constant bij. Met opleidingen op maat van de mensen die het nodig hebben. Meer weten over hoe je daaraan begint? In de webinar All aboard vertellen we nog meer over user adoptionOf neem contact met ons op en we helpen je graag verder.

Wim van Sprundel

Author Wim van Sprundel

More posts by Wim van Sprundel

Leave a Reply

All rights reserved.