Skip to main content

Office 365 zit boordevol met allerlei nuttige functionaliteiten. Soms zo veel dat we er snel iets van uit het oog verliezen. Hier vind je 2 apps waar je snel mee weg kan!

Microsoft Forms

Bestelling voor broodjes voor de collega’s verzamelen, opties voor het restaurant voor het komende etentje voorstellen of een quiz online zetten. Dit kan allemaal met Microsoft Forms.

Hoe begin je er mee?

Wat heb je nodig?

Waar kan je starten?

Een nieuw formulier maken is makkelijk!

  1. Surf naar de Microsoft Forms startpagina.
  2. Meld aan met je Microsoft of Office 365 account.
  3. Klik op de knop Nieuw Formulier of Nieuwe quiz.

Al snel ben je vertrokken met het aanmaken van keuzelijsten, tekstvelden, boordelingen en velden om een datum te selecteren.

Klaar om resultaten te behalen?

Je formulier of quiz is klaar om te delen? Super!

Het delen van het formulier is heel makkelijk. Rechts bovenaan vind je de knop Delen. Dit genereert een link die je kan doorsturen naar al je contacten. Deze link kan je kopiëren en plakken maar ook als QR-code delen. Je kan zelfs een formulier in je website embedden met behulp van een iframe!

Wil je graag dat dit formulier enkel beschikbaar is in je bedrijf? Dan is het wel nodig om een Office 365 account te gebruiken. Het gratis Microsoft account is gelimiteerd tot delen met iedereen.

Antwoorden bekijken

Na een tijdje wil je natuurlijk de vruchten van je harde werk plukken. Dit is vlot gebeurd met het tabblad Antwoorden.

Hier vind je een overzicht van alle personen, anoniem of op naam, en hun antwoorden. Het is zelfs mogelijk om de resultaten te exporteren naar een Excel bestand. Daarvoor gebruik je gewoon de knop Openen in Excel.

Voorbeeld

Scan onderstaande QR-code om je reis te vervolledigen.

Sway

Resultaten van je onderzoek zijn binnen, analyses zijn gemaakt. Nu wil je deze natuurlijk presenteren. Een PowerPoint maken? Probeer het eens met Sway.

Hoe begin je er mee?

Wat heb je nodig?

Waar kan je starten?

Zoals steeds kan je de app vinden in je tegelmenu in de linkerbovenhoek van je scherm. Maar je kan ook meteen surfen naar de juiste pagina. Meteen wordt je welkom geheten door de Micromensen!

Snel aan de slag

Op de startpagina krijg je enkele opties. Beginnen kan met:

  • Een lege Sway met de knop Nieuwe maken
  • Een bestaand document met de knop Starten vanuit een document

In het Engels heb je zelfs nog een extra mogelijkheid. Start from a topic geeft de mogelijkheid om een Sway automatisch te genereren aan de hand van een zelfgekozen onderwerp. Hierbij wordt in de achtergrond de kennis in Wikipedia gebruikt om een raamwerk rond een bepaald onderwerp aan te maken, volledig automatisch!

Inhoud toevoegen

Net als PowerPoint maakt Sway gebruik van slides. Deze zijn echter wat dynamischer en makkelijker in te richten.

Met de grote groene knop kan je makkelijk items toevoegen aan je slides.

 

Voeg iets toe met de groene + knop.

Afbeeldingen invoegen gebeurt meteen met een zoekopdracht. Bing is helemaal geïntegreerd met Sway. Dus je krijgt meteen voorstellen om in bepaalde categorieën afbeeldingen te selecteren.

Of je zoekt op een onderwerp en Bing zoekt naar de gepaste afbeeldingen of videos.

Ben je naar iets specifieks op zoek? Dan kan je ook externe bronnen raadplegen. Flickr, Youtube of afbeeldingen op je eigen apparaat kan je eenvoudig toevoegen.

Voeg makkelijk items toe vanuit verschillende bronnen.

Klaar op te presenteren

Eén van de grote voordelen van Sway is het gebruik van de browser om je presentatie weer te geven. Dit wil zeggen dat je geen problemen hebt om de presentatie op een verschillend systeem weer te geven.

Je kan zoals steeds rechts bovenaan de knop Delen vinden. Daarna kan iedereen met een internetverbinding en een browser de presentatie openen. Je kan je gasten dus zelfs eenvoudig verwijzen naar de link en ze kunnen volgen op hun eigen smartphone, laptop of tablet. Later kunnen ze thuis de presentatie meteen opnieuw bekijken.

Gedaan dus met onveilige USB sticks delen of gigantische .pptx bestanden delen via WeTransfer!

Voorbeeld

Star Wars the ultimate Sway
Star Wars
Star Wars is an American epic space opera franchise, created by George Lucas and centered around a film series that began with the eponymous 1977 movie. The saga quickly became a worldwide …
Go to this Sway
Wim van Sprundel

Author Wim van Sprundel

More posts by Wim van Sprundel

Leave a Reply

All rights reserved.